Niels maakt zijn droom waar: na drie jaar afvalprikken heeft hij nu een baan bij McDonald’s

Peter van Drunen ontmoet cliënten van de NAS. In de rubriek ‘Rotterdammers met een randje’ stelt hij ze voor.

Niels (46) heeft zijn droom waargemaakt. Hij werkte bij dagbestedingsproject Jobs-Score en nu, na drie jaar afvalprikken, heeft hij voor het eerst in zijn leven een reguliere baan. “Ik heb vriend en vijand verrast”, zegt de kersverse Medewerker Terreinonderhoud van McDonald’s in Hoogvliet enthousiast. “Ik heb het maximale uit mezelf gehaald.”

“Ze waren meteen enthousiast”, zegt Niels over de kennismaking. “Op een gegeven moment zei die man: ‘Gefeliciteerd, je bent aangenomen’. Ik sprong een gat in de lucht. ‘Yesss’ riep ik. Ik heb m’n gemeentecoaches gebeld. Die hielden het ook niet meer. Mijn begeleiders gaven me meteen een boks.” 

Afval prikken, bakken verschonen

Niels praat honderduit over zijn nieuwe baan. “Weet je wat het is? Ik neem mijn taken heel serieus. Sommige mensen gooien de verpakkingen zo uit de auto. Mijn taak is dat afval opprikken en die bakken verschonen. En het gaat geweldig, man. Net als bij Jobs-Score krijg ik alleen maar positieve reacties. Laatst zei een glazenwasser bij de Mac: Mag ik u wat zeggen? U bent heel goed bezig!” Niels gloeit van trots als hij terugdenkt aan alle complimenten.

Op een woonlocatie van Antes aan de statige Heemraadssingel heeft Niels een kamer. “Ik ben hier komen wonen in 2019, sinds het overlijden van mijn ouders. Daarvoor zat ik bij Pameijer.” 

In de psychiatrie

Niels groeide op in Rotterdam-Zuid. Op zijn 22e belandde hij in de psychiatrie, nadat hij maandenlang op straat had doorgebracht. “Ze zeiden dat ik mezelf verwaarloosde. Ik wilde niet naar huis en sliep overal. Zelfs op Schiphol. Op één of andere manier was dat plezierig voor mij. Je hebt niet veel verantwoordelijkheden en je hebt veel vrijheid. Door een bezorgde pa en ma heb ik me toen in de psychiatrie laten zetten. Sinds die tijd zit ik daar.” De laatste vijftien jaar ging Niels elk weekend naar z’n ouders. “Toen had ik weer een goede band met ze.”

Van metro’s naar McDonald’s

Niels staat nu anders in het leven. Gehuld in oranje hesje en bewapend met afvaltang, was hij één van de uitblinkers bij Jobs-Score. “Tijdens de proefdag werd ik meteen enthousiast. Drie jaar later had ik me opgewerkt tot de RET. Mocht ik voor Jobs-Score op Rotterdam Centraal de metro’s schoonmaken.” Maar Niels wilde meer en solliciteerde zelfstandig naar deze functie bij McDonald’s. “Dit is dus geen dagbesteding of garantiebaan, maar een reguliere baan”, benadrukt hij. 

Niels (rechts) vormde een sterk team met Harold. Samen maakten ze bij Jobs-Score de metro’s bij Rotterdam Centraal schoon. Foto: Simon Metselaar

Bij zijn nieuwe werkgever miste hij wel zijn vertrouwde afvalgrijper. “Bij de Mac hebben ze nog een ouder model.” Dus toen Niels laatst terugkeerde bij Jobs-Score – op de plek waar hij een inspiratiebron voor zijn oud-collega’s is geworden – vroeg hij of hij er één mee mocht nemen. “Gelukkig was die van mij met nummer 9 nog beschikbaar. Ze zijn trots dat ik mijn prikker nu bij de Mac gebruik. Nummer 9…Het nummer van een echte spits hè”, lacht Niels. 

Big Mac Menu met extra frietsaus

Bij de Mac heeft Niels uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden bedongen. “Eén keer per dag mag ik een gratis maaltijd uitkiezen”, klinkt het tevreden. “Een Big Mac Menu met extra frietsaus, het mag allemaal.”

Of Niels nóg een droom heeft? “Ik heb een contract tot oktober. Ik vind deze locatie perfect, maar ik hoop me binnen een half jaar zodanig te ontwikkelen dat ik overgeplaatst kan worden naar het centrum, naar de Korte Lijnbaan of zo. Dat is een toplocatie.” 

“Ook even de achterkant laten zien, zodat mensen goed zien dat het echt McDonald’s is.” 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven