Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV-ers)

De Nico Adriaans Stichting (NAS) begeleidt voormalig Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV’ers). Hoewel de term “minderjarige” niet meer van toepassing is, aangezien deze jongeren inmiddels volwassen zijn, blijven zij een kwetsbare groep die onze steun hard nodig heeft.

ACHTERGROND VAN DE BEGELEIDING
Voor hun achttiende verjaardag worden deze jongeren opgevangen door Nidos, een speciale voogdijorganisatie die hun wettelijke vertegenwoordiger wordt. Nidos bepaalt waar de jongeren verblijven, zoals bij een familie, pleeggezin of in een woongroep. Zodra de jongeren achttien worden, zijn zij volgens de wet zelfstandig en stopt de voogdij van Nidos. De praktijk leert dat juist na hun achttiende verjaardag veel van deze jongeren zonder netwerk en voldoende kennis van de Nederlandse maatschappij moeite hebben om zich zelfstandig te redden in Nederland.

WMO-INDICATIE EN ONDERSTEUNING
Om die reden krijgen de jongeren sinds enkele jaren een Wmo-indicatie. Dit zorgt ervoor dat ze ondersteuning krijgen bij hun inburgering, woonsituatie, financiële en andere regelzaken en het volgen van een opleiding. Ze krijgen vanuit de gemeente een woning toegewezen, die ze delen met minimaal twee andere jongeren. Deze ‘deelwoning’ biedt een stabiele basis, maar de behoefte aan begeleiding blijft groot. Vanuit deze woning is het de bedoeling dat ze door stromen naar zelfstandig wonen.

GEZINSHERENIGING EN UITDAGINGEN
Veel jongeren vragen gezinshereniging aan, hetgeen betekent dat ze bij het IND het verzoek neerleggen of hun ouders, broers en zussen ook naar Nederland mogen komen. Wanneer gezinshereniging wordt toegekend, moet de jongere minimaal een jaar met de familie samenwonen, wat vaak tot spanningen kan leiden. Na jarenlang zelfstandig te hebben geleefd, is het niet eenvoudig om weer als kind binnen het gezin te functioneren. Bovendien moeten deze jongeren vaak hun ouders ondersteunen bij het omgaan met Nederlandse instanties, wat hun eigen ontwikkeling en opleiding in de weg kan staan.

DIVERSITEIT EN OPLEIDING
De jongeren die een verblijfsvergunning krijgen komen meestal uit oorlogsgebieden. De NAS begeleidt veel jongeren uit Syrië en Eritrea, maar ook uit landen als Somalië en Jemen. Voor hen is het belangrijk dat ze snel Nederlands leren om een MBO-opleiding te kunnen volgen. Dit is essentieel om studiefinanciering te ontvangen en ook om een bijbaan te vinden. Met het behalen van een MBO 2 diploma, hebben ze direct aan hun inburgeringsverplichtingen voldaan. Als MBO 2 niet haalbaar blijkt, volgen ze een inburgeringstraject, noodzakelijk om de Nederlandse nationaliteit aan te vragen, hoewel dit geen diploma oplevert en vaak gepaard gaat met een uitkering.

DOEL VAN DE BEGELEIDING 
Het doel van onze begeleiding is dat deze jongeren zelfstandig kunnen participeren in de maatschappij. We helpen hen de weg te vinden bij vragen of administratieve zaken en verwijzen naar de juiste instanties. De begeleiding wordt geleidelijk minder intensief. Zolang de jongeren in een deelwoning wonen blijven we begeleiden. Wanneer ze bij hun gezin of in een zelfstandige woning kunnen gaan wonen, begeleiden we deze overgang, totdat ze volledig zelfstandig zijn.

Scroll naar boven