Geschiedenis van de NAS

GEBOREN UIT LIEFDE VOOR DE MEDEMENS
De naamgever van de stichting, Nico Adriaans, werd geboren in 1957. Hij kwam al vroeg in aanraking met drugs. In de drugsscene ontpopte hij zich als een geniaal actievoerder. Het was dan ook een logische stap dat hij in 1980 de Junkiebond in Rotterdam oprichtte. Hij was tot 1986 voorzitter van de Junkiebond. Adriaans stond voor verstrekking van drugs in een medisch-sociale setting, uitgifte van schone spuiten en voor het beëindigen van de sancties van politiezijde.

PERRON NUL
In 1980 heeft Nico Adriaans samen met dominee Hans Visser in de Pauluskerk een eethuis opgericht voor kwetsbare mensen met een verslaving. Dat eethuis was een doorbraak. Voor het eerst kregen mensen met een verslaving een eigen plek.

Zijn inspiratie leidde tot de opzet van de Nachtopvang en later Perron Nul. Zo ontstond een kampement aan de zijkant van Centraal Station waar drugsverslaafden en hun dealers openlijk drugs gebruikten en verhandelden. De overlast rondom Perron Nul nam toe en de roep om sluiting werd steeds luider totdat de situatie onhoudbaar was. Perron Nul sloot in december 1994. Nico Adriaans zelf was toen al ernstig ziek. In 1995 kwam hij te overlijden.

OPRICHTING VAN DE STICHTING
De Nico Adriaans Stichting (NAS) is in 2000 opgericht als organisatie die zich met vrijwilligers en professionele krachten inzet voor dak- en thuisloze mensen met een verslaving en een zorgvraag. De opvang gebeurde op een groot terrein midden in het centrum: de Couwenburg. Ook werden er mensen zonder (t)huis en zonder verblijfsdocumenten ’s nachts opgevangen aan de Smirnoffweg aan de Waalhaven. Zowel de dagopvang aan de Couwenberg als de nachtopvang aan de Smirnoffweg zijn in 2004 ontstaan. In 2007 kreeg de NAS de verantwoordelijkheid van de Gemeente Rotterdam over de opvang van deze groep kwetsbare verslaafde Rotterdammers.. De NAS ving vanaf 2012 de mensen op aan de Vijverhofstraat, waar nu nog steeds de dagopvang en het huidige hoofdkantoor gevestigd zijn.

JOBS-SCORE
Ten tijde van de sluiting van Perron Nul, op het dieptepunt van Rotterdams moeizame geschiedenis met harddrugsverslaving, startte Nora Storm haar uitzendbureau voor mensen met een zware verslaving: Topscore. Door de sluiting van Perron Nul zochten zij namelijk elders plekken om te gebruiken en veroorzaakten ze grote overlast in de oude wijken van Rotterdam. Er kwam protest uit voornamelijk de wijk Spangen en dit haalde het landelijk nieuws in de jaren negentig. Topscore bood de verslaafde mensen structuur, een dagvergoeding en hulp bij het regelen van een uitkering en onderdak. Overlast werd hierdoor verminderd.

De mannen in hun gele hesjes, overalls en petjes werden al gauw een begrip. De Gemeente Rotterdam wilde dat dit project een vervolg kreeg en zo is Stichting Jobs-Score ontstaan. Jobs-Score biedt dagactiviteiten aan voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt en door het bieden van structuur en ritme wordt er geprobeerd deze afstand te verkleinen. In de zomer van 2015 werden de activiteiten en het personeel van Jobs-Score onderdeel van de NAS. Verbonden door een gemeenschappelijke historie en nu samengebracht binnen één organisatie met een vestiging in Rotterdam West.

VAN TOEN TOT NU
Sinds 2008 levert de NAS maatschappelijke opvang zoals nacht-, winter- en dagopvang, ambulante woonbegeleiding en ondersteuning, medische diensten en activering aan kwetsbare Rotterdammers die dit nodig hebben, in nauwe samenwerking met de Pauluskerk en dominee Visser. Directeur-bestuurder Frans Brouwers kreeg in 2009 de leiding. Hij maakte zich sterk voor bezoekers, slapers en deelnemers en liet zich inspireren door de presentietheorie ‘eerst aansluiten bij de leefwereld zonder oordeel’. Vanuit die visie groeit de NAS in 10 jaar tijd uit tot een belangrijke organisatie in de maatschappelijke opvang van Rotterdam. In 2020 is Frans Brouwers overleden. Opvolger directeur-bestuurder Anita Schaaij maakte de doorstart om de organisatie verder te professionaliseren.

Het was bij de doorontwikkeling van belang de geschiedenis zoals hierboven beschreven is, te verankeren in de transformatie naar een organisatie die werkt vanuit een sterke strategische koers, met transparante processen, hedendaagse kwaliteitskaders en -normen met gekwalificeerde medewerkers en die zich als een volwaardige partner in de stad presenteert.

De huidige directeur-bestuurder Elly van der Vliet heeft de volgende stappen gezet die nodig zijn voor de NAS om deze volwaardige partner te blijven, met het oog gericht op de toekomst, in samenwerking met en in de Gemeente Rotterdam.

Scroll naar boven