Rotterdamse NAS brengt werkbezoek aan Amsterdamse opvang voor EU-migranten

In het voormalige gebouw van de jeugdgevangenis aan de Transformatorweg in Amsterdam-West worden buitenslapers opgevangen.

Op uitnodiging van de Gemeente Rotterdam en samen met Joost Kadijk, Sylwester Leeuw en Yvonne van Odijk (van de Gemeente Rotterdam) heeft de NAS een werkbezoek gebracht aan de Amsterdamse opvang om de opvang van EU-migranten te bekijken.

Siavash Montazeri en Davnon Sno waren namens de NAS aanwezig vorige week maandag. Zij zijn samen verantwoordelijk voor de dag- en nachtopvang bij de NAS en voor de uitvoering van de Rotterdamse winteropvang.

Het werkbezoek bracht hen bij de Amsterdamse opvang voor EU-migranten die tevens als winteropvang dient. Aanwezig waren HVO Querido manager Alynda Braat, De Regenboog Groep manager Michael Sprokkereef en beleidsmedewerkers Janet Vloothuis en Hester Borsboom van de Gemeente Amsterdam. Na een kennismaking kregen zij een rondleiding in het voormalige gebouw van de jeugdgevangenis in Amsterdam-West, waar de buitenslapers terecht kunnen.

“Wat sterk naar voren kwam tijdens de gesprekken is dat Amsterdam een rijke gemeente is, waardoor er meer mogelijkheden zijn voor opvang”, vertelt Siavash. “Zo hebben zij bedden beschikbaar voor 500 LVV-slapers. In Rotterdam zijn dat er 45.“

Op de Amsterdamse locatie start de rondleiding in een grote ruimte die als inloopfunctie fungeert en de mogelijkheden voor dagactiviteiten biedt. Verderop in het pand zit een nachtopvang voor EU-migranten, LVV-ers en mensen die tussen wal en schip vallen. De winteropvang is van november tot april continue geopend voor daklozen, ongedocumenteerden en kwetsbare mensen die bij de Gemeente Amsterdam bekend zijn. Tijdens de ‘winterkouderegeling’ is iedereen welkom.

“In Amsterdam hebben wij gezien dat zij zoveel mogelijkheden van verschillende opvang hebben, dat echt niemand op straat hoeft te leven”, vult Siavash aan.

Voor de Rotterdamse winteropvanglocatie staan de nieuwe plannen van de Gemeente Rotterdam, zoals recent aangekondigd door Zorg Wethouder Ronald Buijt, klaar om uitgevoerd te worden. De grote hal in Overschie waar de winteropvang plaats heeft gevonden zal de komende 4 maanden een verbouwing ondergaan. Op hetzelfde terrein staan porta cabins die als dag- en nachtopvang ingericht zijn voor 60 EU-migranten. Zij kunnen daar slapen en overdag terecht voor activiteiten in de daarvoor bestemde huiskamer. De NAS zorgt voor dagelijkse begeleiding door de inzet van maatschappelijk werkers, deze zorgen ook voor het multidisciplinaire overleg met de andere partijen zoals Antes, de Ontmoeting en Stichting Barka. Er zal 24 uur toezicht zijn, een medische post, diverse spreekkamers en kantoren. Tevens organiseert de NAS het vervoer van en naar het centrum van de stad. Vanaf 1 juni hopen zij van start te gaan.

In september staat er een werkbezoek van de Amsterdamse collega’s aan de Rotterdamse opvang voor EU-migranten gepland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven