NAS en gemeente organiseren winteropvang voor buitenslapers

Basisteam NAS winteropvang: Davnon Sno, Siavash Montazeri en Raheem Serrant

Vanwege de weersomstandigheden gaat de winteropvang op maandag 27 november 2023 voor het eerst open. De winteropvang wordt dit jaar wederom georganiseerd door de Gemeente Rotterdam en de Nico Adriaans Stichting (NAS). Wanneer de gevoelstempratuur onder de nul graden zakt, kunnen buitenslapers terecht op de locatie aan de Volkelstraat in Overschie. De aanmeld – en opstaplocatie is Vijverhofstraat 35 in Noord. Mensen worden vervoerd van de opstaplocatie naar de opvanglocatie. De volgende ochtend worden ze teruggebracht naar het centrum van Rotterdam.

De winteropvang is een specifieke locatie, aanvullend op de reguliere opvang die plek biedt aan 150 mensen. Indien nodig kan er opgeschaald worden naar 180. Mensen met een Nederlands paspoort (geschorsten en buitenslapers) en niet-rechthebbende buitenslapers (EU-migranten en ongedocumenteerden) kunnen hier veilig de nacht doorbrengen op het moment dat de weersomstandigheden tot ontoelaatbare gezondheidsrisico’s kunnen leiden. De winteropvang is dringend noodzakelijk.

Perspectief
Siavash Montazeri organiseert de winteropvang namens de NAS nu voor het vijfde jaar op rij. “Het is geweldig dat mensen hier terechtkunnen”, zegt Montazeri. “Mensen kunnen in levensbedreigende situaties terechtkomen door de vrieskou in het park of bos. Daarom is de winteropvang in deze periode zo belangrijk.” Daarnaast benadrukt de teammanager dat bezoekers perspectief krijgen. “Iemand die is uitgeput, kan hulp krijgen van Barka of Ontmoeting.” Deze organisaties richten zich op mensen van Midden- en Oost-Europese afkomst en bieden begeleiding naar het land van herkomst of helpen met het vinden van werk. “We zien ook veel zorgmijders met complexe problematiek. Voor hen is er medische zorg vanuit de straatarts. Voor mensen met een Nederlands paspoort is er hulp vanuit het Stedelijk Daklozen Team (SDT).” Ondanks dat deze plek geen luxeparadijs is, zet de NAS jaarlijks met minimale middelen een optimaal functionerende winteropvang neer voor iedereen die het nodig heeft. “Ik heb in veel landen rondgekeken”, zegt Montazeri, “maar nergens is de opvang voor deze groep mensen zo goed georganiseerd als in Nederland.”

1 gedachte over “NAS en gemeente organiseren winteropvang voor buitenslapers”

  1. Het SDT is er voor alle psychische zieke dak- en thuislozen welke niet in zorg komen of waarbij alle reguliere hulp niet gewerkt heeft om ze in zorg te krijgen. Enige contra-indicatie is een flink geweldsverleden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven