Lars Klappe: “Die betrokken en informele sfeer viel me gelijk op.”

Portret Lars Klappe

Sinds mei 2024 is Lars Klappe de nieuwe strategisch adviseur en plaatsvervangend directeur-bestuurder bij de Nico Adriaans Stichting (NAS).

Lars wil samen met bestuurder Elly van der Vliet en het team de NAS verder professionaliseren. “Wat ik graag wil, is meer zekerheid voor langere periodes. Tegelijk hoop ik dat de betrokken en informele sfeer behouden blijft. Het viel me direct op dat we snel kunnen schakelen en flexibel zijn. Als de gemeente nu vraagt om dertig opvangplekken, komt de organisatie direct in actie. Dat is de kracht van de NAS.”

Van Ermelo naar Rotterdam

Oorspronkelijk komt Lars uit Ermelo op de Veluwe, maar zijn studies Rechten en Economie aan de Erasmus Universiteit brachten hem naar Rotterdam. Daar woont hij nu met zijn vriendin in de wijk Bloemhof.

Naast zijn werk bij de NAS is hij Provinciale Statenlid in Zuid-Holland, waar hij zich richt op de thema’s bereikbaarheid en energie. “Volksvertegenwoordiger zijn vind ik eervol. Ik zet mij graag in voor de mensen die het gevoel hebben dat de overheid er niet langer voor ze is. Het leuke aan de provincie is dat het goed te combineren is met mijn baan bij de NAS.”

Hiervoor werkte Lars als adviseur bij KPMG, waar hij onder meer betrokken was bij projecten van VluchtelingenWerk Nederland. “Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne werd ik gevraagd te helpen bij het opzetten van een programmaorganisatie voor Oekraïners in Nederland. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Het was mooi om op die manier een bescheiden bijdrage te kunnen leveren aan de totstandkoming van een menswaardige opvang.”

Maatschappelijke betrokkenheid van huis uit

Zijn maatschappelijke betrokkenheid heeft Lars van zijn ouders. “Mijn moeder heeft lang als maatschappelijk werker en onderzoeker in de jeugdzorg gewerkt. En mijn vader was eerst activist en dienstweigeraar, wat hem zelfs een gevangenisstraf van een jaar opleverde.” Lars vertelt dit met enige trots. “Ja, dat vind ik mooi; dat je staat voor je idealen. Hij wilde in de jaren tachtig het leger niet in. Ik lijk wel op mijn vader qua persoonlijkheid. Niet echt een type dat je direct in de gevangenis verwacht. Hij zat tussen drugscriminelen boeken te lezen, columns voor de krant te schrijven en wasknijpers te maken.”

Sportieve uitdaging

Naast zijn werk ontspant Lars zich met hardlopen. Hij heeft de traditie om jaarlijks een marathon in een andere stad te lopen. Dat begon elf jaar geleden in Istanbul. “Vorig jaar was het Nice. Dit jaar wordt het waarschijnlijk Split. We verenigen het nuttige met het aangename, want samen met mijn vriendin en familie koppelen we er meteen een stedentrip aan.”

Hoewel Lars iets langzamer is geworden sinds hij een vaste baan heeft, is er nog wel een ambitie overgebleven. “Mijn snelste tijd is 3 uur en 11 minuten, nu zit ik vaak rond de 3 uur 30 minuten. Ik zou nog wel één keer in mijn leven onder de drie uur willen lopen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven