Voorzitter Cliëntenraad NAS

Nico Adriaans Stichting
De Nico Adriaans Stichting (verder: NAS), opgericht in 2000 in Rotterdam, richt zich op de opvang en begeleiding van kwetsbare groepen in de samenleving. Dak- en thuislozen, mensen met verslavingsproblematiek en personen met psychische problemen vinden bij ons een plek waar zij niet alleen worden ondersteund, maar ook worden gezien en gehoord.

Cliëntenraad
Als cliënt van de NAS kan je invloed uitoefenen op het beleid van de organisatie en op de kwaliteit van de zorg. Deze invloed is geregeld in de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (Wmcz 2018) en wordt uitgeoefend door een cliëntenraad.
Binnen de Cliëntenraad van de NAS kunnen de leden meedenken en meepraten over zaken die cliënten raken en op deze wijze de belangen behartigen van alle cliënten van de NAS. Leden van de Cliëntenraad luisteren naar wat cliënten willen en vinden. Daarna gaan zij in gesprek met de directeur-bestuurder over wensen en belangen. Zij zorgen ervoor dat de stem van de cliënt gehoord wordt over alles wat te maken heeft met kwaliteit van zorg, veiligheid en leefbaarheid.
De Clientenraad van de NAS wordt ondersteund door Basisberaad.

Wat doet de Cliëntenraad van de NAS?
– De Cliëntenraad is spreekbuis namens de cliënten die ondersteuning ontvangen van professionals van de NAS;
– De Cliëntenraad is adviseur en geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de organisatie en aan de directeur-bestuurder van de NAS;
– De Cliëntenraad behartigt de collectieve belangen van de cliënten in zijn algemeenheid (niet van de individuele cliënt).

Profiel voorzitter Cliëntenraad
De Cliëntenraad is op zoek naar een voorzitter; iemand uit de praktijk, een ervaringsdeskundige, een familielid van een cliënt, een geïnteresseerde die op een andere wijze binding en affiniteit heeft met de Maatschappelijke Opvang en de cliëntgroep, dan wel medezeggenschap.

Wij zoeken een enthousiaste voorzitter met een mening en energie die zich wil inzetten voor de Cliëntenraad. Wij verwachten dat de voorzitter actief meedenkt en meewerkt aan het realiseren van een klankbord voor de organisatie. De voorzitter geeft de medezeggenschap vorm, passend bij de NAS.

Als voorzitter ben je de verbindende schakel in de Cliëntenraad die alle krachten van de leden samenbrengt en naar een hoger plan tilt. Als voorzitter ben je de vertegenwoordiger en daarmee het eerste aanspreekpunt en het gezicht van de Cliëntenraad naar buiten. Je neemt deel aan diverse externe overleggen (Kapstokoverleg en Movers). Je kan omgaan met vertrouwelijke informatie. Daarnaast beschik je over goede contactuele eigenschappen. Je communiceert schriftelijk met de directeur-bestuurder inzake advies- en instemmingsaanvragen. Tot slot heb je een kritische, constructieve en onafhankelijke instelling.

Tijdsinvestering
De Cliëntenraad komt eens per zes weken (totaal acht maal per jaar) bijeen voor het overleg met de directeur-bestuurder. De vergadertijd is per keer één uur. Dit overleg wordt voorbereid door de leden van de Cliëntenraad met de cliëntondersteuner van Basisberaad. De voorbereidingstijd is één tot anderhalf uur. Indien nodig worden tussentijds stukken verspreid met het verzoek tot een reactie.

Daarnaast onderhouden de leden van de cliëntenraad het contact met de achterban door de locaties te bezoeken en regelmatig deel te nemen aan bewonersvergaderingen (bijvoorbeeld bij dag- en nachtopvang en jongerenopvang). Zodoende kan de Cliëntenraad de wensen en meningen van de cliënten inventariseren en hen informeren over de activiteiten en resultaten van de Cliëntenraad.

De Cliëntenraad wordt tevens uitgenodigd voor NAS-brede bijeenkomsten, zoals Verbindingsdag, viering van feestdagen en de opening van locaties.

Functie-eisen
Als voorzitter van de Cliëntenraad is het van belang dat je, aanvullend op het profiel van een lid:

  • In staat bent vergaderingen voor te zitten;
  • Er zorg voor draagt dat alle aanwezigen zich gehoord voelen tijdens vergaderingen;
  • Een voorbeeld bent voor de andere leden;
  • Proactief bent in (on-)gevraagde advisering;
  • In staat bent mensen aan de Cliëntenraad te binden, te enthousiasmeren en te werven;
  • In staat bent vergaderingen met de externe ondersteuner voor te bereiden;
  • Op de juiste manier het contact onderhoudt met de directeur-bestuurder van de NAS.

Wij bieden
– De mogelijkheid om ontwikkelingen in de organisatie op afstand te volgen;
– De mogelijkheid om invloed uit te oefenen op deze ontwikkelingen en zo de positie van de cliënten te versterken;
– Een positieve en betrokken sfeer in de Cliëntenraad;
– Deskundigheidsbevordering;
– Gebruik van laptop op kantoor;
– Reis- en onkostenvergoeding.

Contact en solliciteren
Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Elkie Overweel, 06-51875893 of e.overweel@nasrotterdam.nl.

Enthousiast geworden? De sollicitatie mag je richten aan Elkie Overweel. Tot 1-6-2025 kan je op deze vacature reageren. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven